E-WERF in de media

Noorse reddingssloepen krijgen duurzaam tweede leven in HaarlemAcht grote oude reddingssloepen uit Noorwegen zijn vanmorgen vanuit Velsen vervoerd naar de Jachtwerf Wagenhof in Haarlem. “Het was een spectaculair gezicht”, zegt Roderik Lamers van Wagenhof Bedrijfsmakelaars B.V. tegen Haarlem105. “Allerlei mensen stonden aan wal naar de boten te kijken.” De bedoeling is dat de sloepen een duurzaam tweede leven krijgen.


De reddingsboten hebben 36 jaar lang dienst gedaan op het boorplatform Safe Scandinavian Singapore in de Noordzee, voor de kust van Noorwegen. Nu het platform wordt gesloopt, heeft Wagenhof de sloepen opgekocht. “Daarmee voorkomen we dat ze op het nautische kerkhof komen te liggen”, aldus Lamers.


“Elektrisch varen verbetert de kwaliteit van de leefomgeving”


Het bedrijf wil de boten in de komende winter ombouwen naar volledig elektrische sloepen. Dat gebeurt in samenwerking met de E-werf in Amsterdam. “Deze vorm van recycling sluit goed aan bij de doelstellingen van de gemeente Haarlem op het gebied van duurzaamheid. Eén van die doelen van de gemeente is het stimuleren en faciliteren van duurzaam varen.” De gemeente vermeldt op de zogenoemde ‘Ambitiekaart Haarlemse wateren’ dat elektrisch varen bijdraagt aan het klimaatneutraal maken van Haarlem in 2030. “Er is geen geluidsoverlast en uitstoot, waardoor de kwaliteit van de leefomgeving verbetert”, schrijft de gemeente.

×

Hallo!

 

× kom direct in contact!